minusta

yksi Suomen parhaista ruokakulttuurin ja erityisesti ruokaperinteiden asiantuntijoista

Maarit Knuuttila

Olen filosofian tohtori, ja olen väitellyt etnologiasta. Väitöskirjani käsittelee suomalaisen ruokakulttuurin muutosta viimeisten, 150 vuoden ajalta. Olen tutkinut myös keittokirjojen kulttuurihistoriaa, vieraanvaraisuutta, keittämisen kehollisuutta sekä ruokaperinteitä. Myös kiinalainen ruoka- ja tapakulttuuri ovat lähellä sydäntäni.

Olen myös ruokatuotannon opettaja, kokki ja keittiömestari. Kokemusta on siis sekä teoreettisesta tutkimustyöstä että käytännön kokkauksesta, joten kädessä pysyy sekä kynä, että kauha.

Olen kirjoittanut neljä kirjaa ja kohtalaisen määrän sekä tieteellisiä että populaareja artikkeleita. Lisäksi olen työskennellyt usean, ruokaan ja ruokakulttuuriin liittyvän hankkeen parissa. Ruokakirjoittamisen suhteen olen terävöittänyt kynääni ruokajournalismin opintokokonaisuudessa.

Minulla on hyvä maine nopeana, sisältörikkaana ja luotettavana kirjoittajana, jonka työhön voi luottaa.

Kuva: Mikko Vähäniitty


CV

Perustiedot

Nimi: Maarit Knuuttila

Syntymävuosi: 1959

Asuinpaikka: Jyväskylä

Tutkinnot ja oppiarvot

Filosofian tohtori, Jyväskylän yliopisto, etnologia, 18.12.2006

Filosofian maisteri, Jyväskylän yliopisto, etnologia, 15.12.1998

Ruokatuotannon ammatinopettaja, Jyväskylän ammatillinen opettajaopisto, 31.5.1990

Ravintolakokki, Ravintolakoulu Perho, 16.12.1981

Dosentin arvo: Helsingin yliopisto, humanistinen tiedekunta, kansatiede 26.6.2013

Muu koulutus ja erityistaidot

Vertaisohjaajakoulutus, Löytöretki-hanke, Jyväskylän setlementti, 25.3.–15.4.2021

WordPress-kotisivukoulutus, Jyväskylän kansalaisopisto, syyslukukausi 2018

Pelillistäjä-koulutus, JAMK 30.10.2017–31.4.2018

Ruokajournalismin opintokokonaisuus, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 21.9. 2015–14.11.2015

Yrittäjäkoulutusta akateemisille. Yrittäjä-Aura, 270 tuntia, Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskus, 5/1993

Tutoroinnin koulutusohjelma, 15 ov, Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskus, 5/1992

Majoitus- ja ravitsemisalan työnjohdollinen koulutus; keittiömestari, Ravintolakoulu Perho, Helsinki, 5/1986

Kielitaito

Äidinkieli: suomi

Englanti: sujuva, E.S.L.600, San Francisco Community College, USA, suoritettu 1/1983

Kiina: Kiinan valtion kielikoe HSK II, suoritettu 12/2012; Suzhoun yliopisto, perusteet, kevätlukukausi 2015

Ruotsi: virkamieheltä vaadittava ruotsin kielen tutkinto suoritettu maisteriopintojen yhteydessä 1998

Saksa: tyydyttävä

Espanja: alkeet

Viimeisimmät työtehtävät ja hankkeet

Sisällöntuotanto- ja artikkelitoimeksiantoja sekä asiantuntijatehtäviä 2021– (mm. Glorian ruoka & viini, Hotelli- ja Ravintolamuseo, Pirta-lehti)

Projektikoordinaattori, Jyväskylän katulähetys, Ruokapankki, 1.3.–30.6.2021

Projektisuunnittelija, Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut Vapari, 9.9.2019–8.3.2020

Aiempi työkokemus

Hankesuunnittelija, ruoan ja ruokahävikin kierrätyshankkeissa, Jyväskylän kaupunki, strategia- ja kehitysyksikkö, 31.1.2017–9.6.2017

Brändikehittäjä, Mielensäpahoittaja Oy, The Grump-hahmon kansainvälistäminen ja lokalisointi Kiinaan tutkimuksen kautta, 15.12.2016–30.3.2017

Dosenttiopetus, Helsingin yliopisto, Ruoka, teksti, tulkinta -luentosarja, 3.11.–5.12.2016

Asiantuntija (Päämajakaupungin tarina-ateriat), Mikkelin kehitysyhtiö Miksei; Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä, EU-hanke, 17.10.–30.11.2016

Ruoanvalmistuksen opettaja ja konsultti, Suzhou Sunrise Golf Club Restaurant, Suzhou, Kiina, 1.3. –31.5.2015

Yliopistotutkija, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Lähiruoka arkipäivän valinnaksi, EU-hanke, Mikkeli, 5/2014–12/2014

Post doc, Suomen Kulttuurirahaston apuraha 4/2013–3/2014 (Suomalaisen keittiön rakentuminen)

Post doc, Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen apuraha (Keskisuomalaisen keittiön kehittäjät) 10/2012–3/2013

Projektitutkija, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Lähiruoka arkipäivän valinnaksi, EU-hanke Mikkeli, 7/2012–10/2012

Projektitutkija, Mikkelin kaupunki, Mikkelin kaupungin kulttuuriperintöhanke, EU-hanke, Mikkeli, 5/2012–6/2012

Amanuenssi (sijaisuus), Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos 10/2011–1/2012

Itsenäinen tutkija Kiinassa (kenttätyöt, 2 projektia)1/2007–5/2011

Tutkijakoulutettava (väitöstutkimus), Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos, 1/2003–12/2006

Amanuenssi (sijaisuus), Jyväskylän yliopisto, etnologian ja historian ja etnologian laitos, 1/2000–12/2002

Tekstiilityön opettaja, osa-aikainen, lukuvuosina 1999–2003, Jyväskylän kansalaisopisto

Aikuiskoulutuksen suunnittelusihteeri, Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos, 5/1991–4/1992

Opettajan sijaisuuksia, useita erimittaisia määräaikaisia työsuhteita, Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos, 1990–1994

Ravintolanjohtaja, Jyväskylän Klubi, 9/1987–8/1989

Emäntä, Suomen Punaisen Ristin pääkonttori, Helsinki, 7/1986–8/1987

Taloudenhoitaja ja kokki, Suomen San Franciscon ja Los Angelesin pääkonsulaatti, 9/1982–4/1985

Tutkimusrahoitus ja tutkimustyön ohjaus- ja johtamiskokemus

2013 Suomen Kulttuurirahasto 26 000€

2012 Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto 13 000€

2010 Suomen Tietokirjailijat ry. 10 000€

2007 Alli Paasikiven säätiö 7 000€

2006 Seurasaarisäätiö 3 000€

2006 Jyväskylän yliopisto, Humanistinen tiedekunta 3 000€

2005 Suomen Kulttuurirahasto 16 000€

2004 Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö 6 000€

2003 Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto 10 000€

2003 Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto 13 300€

Opetusansiot ja -kokemus

Opettajan pedagoginen pätevyys (ruokatuotanto), Jyväskylän ammatillinen opettajaopisto 1/1990

Tutoroinnin koulutusohjelma, 15 ov, Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskus, 5/1992

Tuntiopettaja, Helsingin yliopisto, Ruoka, teksti, tulkinta -luentosarja, 3.11.–15.12.2016

Amanuenssi (sijaisuus), Jyväskylän yliopisto, etnologian ja historian ja etnologian laitos, 1/2000–12/2002

Amanuenssi (sijaisuus), Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos 10/2011–1/2012

Tekstiilityön opettaja, osa-aikainen, lukuvuosina 1999–2003, Jyväskylän kansalaisopisto

Aikuisopiskelun suunnittelusihteeri, Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos, 5/1991–4/1992

Opettajan sijaisuuksia, useita erimittaisia määräaikaisia työsuhteita, Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos, 1990–1994

Ohjattavat:

pro-gradu-tutkielman ohjaus (keittiömestareiden ammattikuva), Helsingin yliopisto, kansatiede, valmistunut

väitöskirjaohjaus (ruokapetokset), ohjausryhmän jäsen, Helsingin yliopisto, Maa- ja metsätieteellinen tiedekunta

väitöskirjaohjaus (ruoka ja kestävä kehitys), Jyväskylän yliopisto, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta

pro-gradu-tutkielma (ruokahävikki), Jyväskylän yliopisto, yhteiskuntatieteet

diakoniatyön harjoittelu (4kk), DIAK

Muut tieteelliset ja akateemiset ansiot

Esitarkastaja: väitöskirjan käsikirjoitus, Turun yliopisto, folkloristiikka 15.6.2020-

Dosentuurin arviointi: 3.1.2014, Helsingin yliopiston, Käyttäytymistieteellinen tiedekunta

Tieteellisten julkaisusarjojen ja aikakauslehtien toimituskuntien jäsenyydet:

2004–2006, toimituskunnan jäsen: Elore, Suomen Kansantietouden Tutkijain seura

2004–2006, toimituskunnan jäsen: J@rgonia, Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos

Tieteellisten aikakauslehtien ja käsikirjoitusten arviointitehtävät:

Acta Ethnographica Hungarica, Elore, Ethnologia Fennica, Historiallinen Aikakauskirja, Kulttuurintutkimus, Kuluttajatutkimus.nyt, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Tutkimustyön tieteellinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Kokonaisjulkaisumäärä: 9 refereeartikkelia, 8 vertaisarvioimatonta tieteellistä kirjoitusta, 4 tieteellistä monografiaa, 2 toimitettua tieteellistä artikkelikokoelmaa, 3 ammatillista monografiaa, useita populaarikirjoituksia sanoma- ja aikakauslehdissä sekä blogeissa.

Tieteellisten tai omaan tieteenalaan liittyvien yhdistysten jäsenyydet:

2000 – jäsen: Ethnos ry

2000 – jäsen: Suomen Kansantietouden Tutkijoiden Seura

2002 – jäsen: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

2006 – jäsen: Suomen Tieokirjailijat

2012 – jäsen: SIEF, International Society for Ethnology and Folklore

2013 – jäsen: Talonpoikaiskulttuurisäätiö

2014 – jäsen: Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys 

Ansiot tiedeviestinnässä ja asiantuntijana esiintyminen mediassa, viimeisimmät radio-ohjelmat ja -uutiset ja esitelmät (viimeiset 5 v.)

10.10.2024, esitelmä: Kuusan Martat, Suomalaisesta leipäperinteestä – "Ei niin hyvää vuotta tule, jottei leipä kelpaa."

10.10.2024, ruokakurssi: Kuusan Martat, Ruokaa leivästä, vähennetään hävikkiä.

12.06.2024 Vaasan sähkö, Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania.

12.5.2024 Maaseudun tulevaisuus, Ruokaperinteen tutkijan toivomus suomalaisille: Ruuasta tulisi antaa hyvää palautetta sekä rakentavaa kritiikkiä.

31.3.2024 Helsingin Sanomat, Kylään ei saa mennä tyhjin käsin, sanovat tutkijat – Pahin skenaario on saapua paikalle "kanan­munat taskussa".

4.3.2024, kurssi: Kuusan Martat, Cocktailpalat

11.10.2023 Luento: Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Asiakkaasta vieraaksi: Ruokaa ja muita vieraanvaraisuuden elementtejä.

22.12.2022 Apu-lehti, podcast Se Avun kysymys Miksi riisipuuro on joulupuuro, ruokakulttuurintutkija Maarit Knuuttila?

4.6. 2022 Helsingin Sanomat, Pohjoismainen ruokakulttuuri ihmetyttää maailmalla – Pitävätkö suomalaiset vieraansa nälässä?

25.5.2022 Seura-lehti, Ruokaperinteen tutkija Maari Knuutila uskoo kekseliäisyyden keittiöissä lisääntyvän: "Kriisin tullen ihminen on yllättävän joustava"

4.1.2022 Yhteishyvä, "Hyvää ruokaa saa kehua ja pahasta valittaa" - Keittokirjoja tutkinut Maarit Knuuttila toivoo enemmän puhetta ruoasta

5.11.2021 Esitelmä: Suomen kirjahistoriallinen seura. XXXIV Kirjahistoriallinen seminaari, Keittokirjojen ja reseptien haasteita ja muodonmuutoksia

6.10.2021 Esitelmä: Jyväskylän kaupunki, Keittokirjojen kulttuurihistoriaa

28.9.2021 Esitelmä: Jyväskylän seurakunta, Keittokirjojen kulttuurihistoriaa

27.8.2021 Esitelmä: Turun suurkapituli, Kokki, kartano ja kansa – suomalaisen keittiön rakennusainekset

22.7.2021 Yle 1, Kulttuuriykkönen, Rapujuhlat kruunaavat kesän - mutta kuka keksi grillin ja makkaran suomalaiseen kesäruokapöytään?

17.3. 2921, Esitelmä: Hotelli- ja Ravintolamuseo, Pavun paluu – kasvissyönnin historiaa ja uusia trendejä

21.10.2020 Jyväskylän yliopistoyhdistys, podcast, Ruoka ja kestävä kehitys

2.9.2020 Yle, Puoli seitsemän, Makkaran historia

22.6.2019 Yle uutiset, Luulitko, että grillaus on kuulunut pitkään suomalaiseen keittiöön? Tutkija: Suomalaiset ovat olleet enemmän keittäjä- kuin paistajakansaa

20.6. 2019 Yle uutiset, Vatsat täyttyvät nyt tavalla, jota aiemmat sukupolvet ihmettelisivät – Näin liha valloitti suomalaisten lautaset

Helmikuu 2019 Maaseudun tulevaisuus, Kantri, vieraanvaraisuudesta

11.3.2019 Luento: Jyväskylän yliopisto, Aina uusi arki - luovuus, trendit ja innovaatiot ruoanvalmistuksessa

31.1.2019 Helsingin Sanomat, Miksi pöydästä ei saa nousta

22.1.2019 360 journalismia.fi, Lihan kulutus on kolminkertaistunut 50-luvulta lähtien, mutta miten se näkyy lautasillamme

Yhteiskunnalliset luottamustehtävät ja ansiot

2024– Kuusan Martat, hallituksen varapuheenjohtaja

2023– Laukaan Peurunkagolf, Ladykapteeni

2017–2020 Jyväskylän palvelualan opiston johtokunnan puheenjohtaja

2015–2020 Jyväskylän palvelualan opiston johtokunnan jäsen

2013–2014 Jyväskylän palvelualan opiston johtokunnan varajäsen

2013–2014 Talonpoikaiskulttuurisäätiön hallituksen varajäsen

2003–2007 Ethnos ry:n hallituksen jäsen ja kansainvälisten asioiden sihteeri

2003–2007 Laukaan Peurunkagolf, hallituksen jäsen, naistoimikunnan puheenjohtaja ja Ladykapteeni

1988–1994 Keski-suomen keittiömestarit ry: hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja 


Julkaisuluettelo

A Vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit

A1 Alkuperäisartikkeli

A.1.1. Cooking and Cookbooks in Nineteenth-Century Finland: Changes in Cooking Methods, Recipe Writing, and Food Textualization, 2016. – Journal of Finnish Studies, Volume 19 Number 1 June 2016, 55–85.

A1.2. "Siunaa Jeesus ruokamme. Aamen!" – Ruokailu ja yhteiset arkiateriat lasten uskonnollisen kotikasvatuksen paikkana 1900-luvun alkuvuosikymmenten Suomessa, 2011. – Kasvatus & Aika 4/2011.

A1.3. Äidiksi ja keittäjänaiseksi – keittämisen mallit.2001. – Elore 2/2001.

A1.4. Patchwork Quilts and Their Symbolism. 2000. – Ethnologia Scandinavica 2000

(30), 93–101.

A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

A3.1. Omaa ruokaa isoäidin keittiöstä. 2007. Teoksessa Knuuttila, Seppo & Ulla Piela (toim.) Menneisyys on toista maata. Kalevalaseuran vuosikirja 86. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 46–61.

A3.2. Keittiönostalgiaa. 2007. Teoksessa Knuuttila Maarit, Tiina-Riitta Lappi, Helena Ruotsala & Elina Salminen (toim.) Hei muistatkos…? Helsinki: Ethnos Ry, 150–166.

A3.3. Keittämisen sukupuolittuneet perinteet. 2007. Teoksessa Olsson, Pia & Terhi Willman (toim.) Sukupuolen kohtaaminen etnologiassa. Helsinki: Ethnos Ry, 199–215.

A3.4. Keittämisen taito. 2004. Teoksessa Knuuttila, Maarit, Jyrki Pöysä & Tuija Saarinen (toim.) Suulla ja kielellä – tulkintoja ruuasta. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 40–56.

A3.5. Kansanomaisen keittämisen piirteitä suomalaisessa ruokakulttuurissa. 2001. Teoksessa Vesterinen, Ilmari & Bo Lönnqvist (toim.) Pandoran lipas. Virvatulia esineiden maailmasta. Tietolipas 179. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 102–121.

B Vertaisarvioimattomat tieteelliset kirjoitukset

B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakausilehdessä

B1.1. "Parasta kaikista kuitenkin on tämä syönti": kirjallisuudentutkimus ruokapöydän ääressä. 2008. Kirja-arvio teoksesta Siru Kainulainen & Viola Parente-Čapková (toim.) 2006. Täysi Kattaus. Ruokaa ja juomaa kirjallisuudessa. Turun yliopisto. Taiteiden tutkimuksen laitos. Sarja A. N:o 58. Turku: Turun yliopisto. Naistutkimus – Kvinnoforskning 2/2008.

B1.2. Arkitutkimuksen voima, vaikuttavuus ja vastuu. 2006. Lectio. – Ethnos-tiedote 4/2006, 9–15.

B1.3. Esipuhe teoksessa Suulla ja kielellä – tulkintoja ruuasta. 2004. Teoksessa Knuuttila, Maarit, Jyrki Pöysä & Tuija Saarinen (toim.) Suulla ja kielellä – tulkintoja ruuasta. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 9–18.

B1.4. Fredrika Runeberg: Receptbok. 2004. Kirja-arvio. – Rig 3/2004.

B3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

B3.1. Narrating Cuisines - Food Stories and Paratexts in Regional Cookbooks. 2013. In Proceedings of the 2013 International Conference on Chinese Food Culture. Taiwan: Foundation of Chinese Dietary Culture, 27–40.

B3.2. Kun äiti jääkaapin osti. 2013. Teoksessa Hytönen, Kirsi-Marja ja Keijo Rantanen (toim.) Onnen aika. Valoja ja varjoja 1950-luvulla. Jyväskylä: Atena Kustannus, 172–181.

B3.3. Ruokakulttuuri muuttuu, omaleimaisuus elää: saunapalvaus alueellisena erikoisuutena judinsalolaisessa ruokakulttuurissa. 2002. Teoksessa Junkala, Pekka & Jari Määttä (toim.) Paikallisuuden juuret ja versot. Jatkuvuuksia Judinsalon maalaismaisemassa. Jyväskylä: Atena Kustannus, 37–46.

B3.4. Saappaat vankasti maassa ja katse kohti huomista. 2002. Knuuttila, Maarit, Eeva Uusitalo & Sari Heikura. Teoksessa Junkala, Pekka & Jari Määttä (toim.) Paikallisuuden juuret ja versot. Jatkuvuuksia Judinsalon maalaismaisemassa. Jyväskylä: Atena Kustannus, 83–88. 

C Tieteelliset kirjat (monografiat)

C1 Kustannettu tieteellinen erillisteos

C1.1. Kauha ja kynä. Keittokirjojen kulttuurihistoriaa. 2010. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 207 pp.

C1.2. Pappilan hätävara – vieraanvaraisuuden taidosta. 2006. Helsinki: Kustannus Oy Arkki, 176 pp.

C2 Toimitettu kirja, kokoomateos, konferenssijulkaisu tai lehden erikoisnumero

C2.1. Hei muistatkos…? 2007. Knuuttila Maarit, Tiina-Riitta Lappi, Helena Ruotsala & Elina Salminen (toim.) Helsinki: Ethnos Ry.

C2.2. Suulla ja kielellä – tulkintoja ruuasta. 2004. Knuuttila, Maarit, Jyrki Pöysä & Tuija Saarinen (toim.). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 278 pp.

E Suurelle yleisölle suunnatut julkaisut

E1 Yleistajuinen artikkeli, sanomalehtiartikkeli

E1.1. Satojen ruokatarinoiden maa. Kolumni. Glorian ruoka & viini, Aasia-numero 2022, 70–71.

E1.2. Suolalihasta sushiin. Kirja-arvio. – Pirta 1/2022, 25.

E1.3. Pavun paluu. Blogikirjoitus. – Suomi syö ja juo. https://suomisyojajuo.fi/2022/01/31/pavun-paluu/  Tammikuu 2022.

E1.4. Kiinalaiset rapujuhlat. – Kiina sanoin ja kuvin. 3/2021, 23.

E1.5. Ganbei, eli kannat kattoon. – Kiina sanoin ja kuvin. 1/2021, 23.

E1.6. Nuudeleita! – Kiina sanoin ja kuvin. 2/2020, 22–23.

E1.7. Lähetäänkös rotinoille. – Karjalan kunnaat. Juhlanumero: Karjalan Liitto 80-vuotta, 1/2020, 58–59.

E1.8. Jyväskylä tarvitsee ruokaterminaalin. Vapautetut 1/2019.

E1.9. Yllätyksellinen ruokakassi. Vapautetut 1/2019.

E1.10. Suosikkipiparin anatomia. 2016. – Glorian Ruoka & Viini, 67.

E1.11. Mitäs teill keitetää? Karjalainen keittiö kansien välissä. 2015. – Karjala ja karjalaisuus. Karjalan liiton juhlajulkaisu 2015, s.64–67.

E1.12. Mitä? Onko ruotsalaisillakin muikkuja. 5.9.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.

E1.13. Ruoallisia tuliaisia. 23.5.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.

E1.14. Peruna on kaunis. 21.3.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.

E1.15. Kellarikulttuuria. 18.2.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.

E1.16. Onko mustikkasopassa voimaa? 10.1.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.

E1.17. Alueelliset mahdollisuudet esillä maakunnan keittokirjoissa. 2014. – Keskisuomalainen 21.1. s.4.

E1.18. Sukukeittokirjat ja reseptikokoelmat. 2010. – Sukuset. Lahden seudun sukututkijat ry:n jäsenlehti n:o 2/2010.

E1.19. Milloin puhtaudesta tuli puolet ruuasta? 2007. – Finfood 2/2007.

E1.20. Miehiä soppakauhan varressa. Huippukokkeja, gurmandeja, ruokaprofessoreita. 2007. – Hiidenkivi 6/2007, 6–9.

E1.21. Summanmutikassa ja mieltä myöten – keittämisen taidon kehollisuus. 2007. – Pirta. Kalevalaisten naisten liiton jäsenlehti 2/2007, s. 28–31.

E1.22. Ruokaperinnettä tallentamaan. 2004. – Sukuset -lehti, Lahden seudun sukututkijat ry:n jäsenlehti n:o 1/2004, 16–19.

E1.23. Keittämisen taitamisesta. 2002. Epilogi teoksessa Lähteenmäki, Ville & Laura Lähteenmäki (toim.) Sitä Suolaisempi Soppa. Kömmähdyksiä keittiössä. Jyväskylä: Atena Kustannus, 80–86.

E1.24. Keittämistarinoita. 1999 – Pirta. Kalevalaisten naisten liiton jäsenlehti 2/1999, 28–31.

E2 Yleistajuinen monografia

E2.1. Pappilan puutarhassa. Kasveja ja kulttuurihistoriaa. 2007. Koskimies, Tiina & Maarit Knuuttila. Helsinki: Kustannus Oy Arkki. 208 pp.

F Ammatilliset julkaisut

F1.1. Satunnaisia kohtaamisia kerta-avussa – etnografinen tutkimus vapaaehtoistyön arjesta. 2020. Jyväskylän kaupunki: Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut Vapari, 45 pp. 

(https://www.jyvaskyla.fi/sites/default/files/atoms/files/31364172_satunnaisia_kohtaamisia_vapari_a4.pdf)

FI.2. Päämajakaupungin tarina-ateriat, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei; Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä, EU-hanke, 17.10.–30.11.2016, yhdessä historioitsija Pia Puntasen kanssa 

(https://sodanjarauhankeskus.fi/tarina-ateriat/)

FI.3. Dostojevskin anoppi ja savustettu hanhi. Hyödynnä Mikkelin seudun kulttuuriperintöä. 2012. Mikkeli: Mikkelin seudun kulttuuriperintöhanke, julkaisu 2, yhdessä FM Jutta Julkusen kanssa, 75 pp.

F1.4. Saimaan alueen ruokakulttuuria ja ruoallista historiaa. 2012. Mikkeli: Ruralia-insituutti, 33 pp.

F1.5. Säädyllistä vieraanvaraisuutta. Ruokakulttuuria 1700- ja 1800-luvun suomalaisissa kartanoissa. 2013. Teoksessa Julkunen, Jutta ja Maarit Knuuttila. 2012. Dostojevskin anoppi ja savustettu hanhi. Hyödynnä Mikkelin seudun kulttuuriperintöä. 2012. Mikkeli: Mikkelin seudun kulttuuriperintöhanke, julkaisu 2, s. 34–61.

F1.6. Ruoka- ja kartanokulttuurin lähteitä. 2012. Teoksessa Julkunen, Jutta ja Maarit Knuuttila. 2013. Dostojevskin anoppi ja savustettu hanhi. Hyödynnä Mikkelin seudun kulttuuriperintöä. 2012. Mikkeli: Mikkelin seudun kulttuuriperintöhanke, julkaisu 2, s. 62–75.

G Opinnäytetyöt

G1 Pro gradu

G1.1. Keittämistarinoita. 1999. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Etnologian laitoksen toimitteita 37, 146 pp.

G3 Monografiaväitöskirja

G3.1. Kansanomainen keittämisen taito. 2006. Kansatieteellinen Arkisto 50. Helsinki: Suomen Muinaismuistoyhdistys, 340 pp.

I Audiovisuaaliset aineistot ja tieto- ja viestintätekniset ohjelmat

1.1. Ammattilaisten kulttuurihistoriallinen satokausikalenteri. E-aineisto, Lähiruoka arkipäivän valinnaksi -projekti, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli.

1.2. Perinne: menneisyyttä vai nykyaikaa. Ruokakulttuuri globaalin ja lokaalin leikkauspisteessä. 2003. Rural Studies, elektroninen julkaisu, oppimateriaali.

1.3. Kiinalaista ruokakulttuuria käsittelevää aineistoa ja artikkeleita verkkokurssiin "Kiinan historia, kulttuuri ja yhteiskunta". 2013. (Mari Vares ja Heikki Liuska, Oriveden opisto). https://paokhanke.ning.com/page/verkkokurssi-kiinan-historia-kulttuuri-ja-yhteiskunta.


Lisää minusta