minusta
yksi Suomen parhaista ruokakulttuurin ja erityisesti ruokaperinteiden asiantuntijoista
Maarit Knuuttila
Olen filosofian tohtori, ja olen väitellyt etnologiasta. Väitöskirjani käsittelee suomalaisen ruokakulttuurin muutosta viimeisten, 150 vuoden ajalta. Olen tutkinut myös keittokirjojen kulttuurihistoriaa, vieraanvaraisuutta, keittämisen kehollisuutta sekä ruokaperinteitä. Myös kiinalainen ruoka- ja tapakulttuuri ovat lähellä sydäntäni.
Olen myös ruokatuotannon opettaja, kokki ja keittiömestari. Kokemusta on siis sekä teoreettisesta tutkimustyöstä että käytännön kokkauksesta, joten kädessä pysyy sekä kynä, että kauha.
Olen kirjoittanut neljä kirjaa ja kohtalaisen määrän sekä tieteellisiä että populaareja artikkeleita. Lisäksi olen työskennellyt usean, ruokaan ja ruokakulttuuriin liittyvän hankkeen parissa. Ruokakirjoittamisen suhteen olen terävöittänyt kynääni ruokajournalismin opintokokonaisuudessa.
Minulla on hyvä maine nopeana, sisältörikkaana ja luotettavana kirjoittajana, jonka työhön voi luottaa.

Kuva: Mikko Vähäniitty
CV
Perustiedot
Nimi: Maarit Knuuttila
Syntymävuosi: 1959
Asuinpaikka: Jyväskylä
Tutkinnot ja oppiarvot
Filosofian tohtori, Jyväskylän yliopisto, etnologia, 18.12.2006
Filosofian maisteri, Jyväskylän yliopisto, etnologia, 15.12.1998
Ruokatuotannon ammatinopettaja, Jyväskylän ammatillinen opettajaopisto, 31.5.1990
Ravintolakokki, Ravintolakoulu Perho, 16.12.1981
Dosentin arvo: Helsingin yliopisto, humanistinen tiedekunta, kansatiede 26.6.2013
Muu koulutus ja erityistaidot
Vertaisohjaajakoulutus, Löytöretki-hanke, Jyväskylän setlementti, 25.3.–15.4.2021
WordPress-kotisivukoulutus, Jyväskylän kansalaisopisto, syyslukukausi 2018
Pelillistäjä-koulutus, JAMK 30.10.2017–31.4.2018
Ruokajournalismin opintokokonaisuus, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 21.9. 2015–14.11.2015
Yrittäjäkoulutusta akateemisille. Yrittäjä-Aura, 270 tuntia, Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskus, 5/1993
Tutoroinnin koulutusohjelma, 15 ov, Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskus, 5/1992
Majoitus- ja ravitsemisalan työnjohdollinen koulutus; keittiömestari, Ravintolakoulu Perho, Helsinki, 5/1986
Kielitaito
Äidinkieli: suomi
Englanti: sujuva, E.S.L.600, San Francisco Community College, USA, suoritettu 1/1983
Kiina: Kiinan valtion kielikoe HSK II, suoritettu 12/2012; Suzhoun yliopisto, perusteet, kevätlukukausi 2015
Ruotsi: virkamieheltä vaadittava ruotsin kielen tutkinto suoritettu maisteriopintojen yhteydessä 1998
Saksa: tyydyttävä
Espanja: alkeet
Viimeisimmät työtehtävät ja hankkeet
Sisällöntuotanto- ja artikkelitoimeksiantoja sekä asiantuntijatehtäviä 2021– (mm. Glorian ruoka & viini, Hotelli- ja Ravintolamuseo, Pirta-lehti)
Projektikoordinaattori, Jyväskylän katulähetys, Ruokapankki, 1.3.–30.6.2021
Projektisuunnittelija, Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut Vapari, 9.9.2019–8.3.2020
Aiempi työkokemus
Hankesuunnittelija, ruoan ja ruokahävikin kierrätyshankkeissa, Jyväskylän kaupunki, strategia- ja kehitysyksikkö, 31.1.2017–9.6.2017
Brändikehittäjä, Mielensäpahoittaja Oy, The Grump-hahmon kansainvälistäminen ja lokalisointi Kiinaan tutkimuksen kautta, 15.12.2016–30.3.2017
Dosenttiopetus, Helsingin yliopisto, Ruoka, teksti, tulkinta -luentosarja, 3.11.–5.12.2016
Asiantuntija (Päämajakaupungin tarina-ateriat), Mikkelin kehitysyhtiö Miksei; Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä, EU-hanke, 17.10.–30.11.2016
Ruoanvalmistuksen opettaja ja konsultti, Suzhou Sunrise Golf Club Restaurant, Suzhou, Kiina, 1.3. –31.5.2015
Yliopistotutkija, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Lähiruoka arkipäivän valinnaksi, EU-hanke, Mikkeli, 5/2014–12/2014
Post doc, Suomen Kulttuurirahaston apuraha 4/2013–3/2014 (Suomalaisen keittiön rakentuminen)
Post doc, Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen apuraha (Keskisuomalaisen keittiön kehittäjät) 10/2012–3/2013
Projektitutkija, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Lähiruoka arkipäivän valinnaksi, EU-hanke Mikkeli, 7/2012–10/2012
Projektitutkija, Mikkelin kaupunki, Mikkelin kaupungin kulttuuriperintöhanke, EU-hanke, Mikkeli, 5/2012–6/2012
Amanuenssi (sijaisuus), Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos 10/2011–1/2012
Itsenäinen tutkija Kiinassa (kenttätyöt, 2 projektia)1/2007–5/2011
Tutkijakoulutettava (väitöstutkimus), Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos, 1/2003–12/2006
Amanuenssi (sijaisuus), Jyväskylän yliopisto, etnologian ja historian ja etnologian laitos, 1/2000–12/2002
Tekstiilityön opettaja, osa-aikainen, lukuvuosina 1999–2003, Jyväskylän kansalaisopisto
Aikuiskoulutuksen suunnittelusihteeri, Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos, 5/1991–4/1992
Opettajan sijaisuuksia, useita erimittaisia määräaikaisia työsuhteita, Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos, 1990–1994
Ravintolanjohtaja, Jyväskylän Klubi, 9/1987–8/1989
Emäntä, Suomen Punaisen Ristin pääkonttori, Helsinki, 7/1986–8/1987
Taloudenhoitaja ja kokki, Suomen San Franciscon ja Los Angelesin pääkonsulaatti, 9/1982–4/1985
Tutkimusrahoitus ja tutkimustyön ohjaus- ja johtamiskokemus
2013 Suomen Kulttuurirahasto 26 000€
2012 Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto 13 000€
2010 Suomen Tietokirjailijat ry. 10 000€
2007 Alli Paasikiven säätiö 7 000€
2006 Seurasaarisäätiö 3 000€
2006 Jyväskylän yliopisto, Humanistinen tiedekunta 3 000€
2005 Suomen Kulttuurirahasto 16 000€
2004 Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö 6 000€
2003 Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto 10 000€
2003 Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto 13 300€
Opetusansiot ja -kokemus
Opettajan pedagoginen pätevyys (ruokatuotanto), Jyväskylän ammatillinen opettajaopisto 1/1990
Tutoroinnin koulutusohjelma, 15 ov, Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskus, 5/1992
Tuntiopettaja, Helsingin yliopisto, Ruoka, teksti, tulkinta -luentosarja, 3.11.–15.12.2016
Amanuenssi (sijaisuus), Jyväskylän yliopisto, etnologian ja historian ja etnologian laitos, 1/2000–12/2002
Amanuenssi (sijaisuus), Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos 10/2011–1/2012
Tekstiilityön opettaja, osa-aikainen, lukuvuosina 1999–2003, Jyväskylän kansalaisopisto
Aikuisopiskelun suunnittelusihteeri, Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos, 5/1991–4/1992
Opettajan sijaisuuksia, useita erimittaisia määräaikaisia työsuhteita, Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos, 1990–1994
Ohjattavat:
pro-gradu-tutkielman ohjaus (keittiömestareiden ammattikuva), Helsingin yliopisto, kansatiede, valmistunut
väitöskirjaohjaus (ruokapetokset), ohjausryhmän jäsen, Helsingin yliopisto, Maa- ja metsätieteellinen tiedekunta
väitöskirjaohjaus (ruoka ja kestävä kehitys), Jyväskylän yliopisto, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
pro-gradu-tutkielma (ruokahävikki), Jyväskylän yliopisto, yhteiskuntatieteet
diakoniatyön harjoittelu (4kk), DIAK
Muut tieteelliset ja akateemiset ansiot
Esitarkastaja: väitöskirjan käsikirjoitus, Turun yliopisto, folkloristiikka 15.6.2020-
Dosentuurin arviointi: 3.1.2014, Helsingin yliopiston, Käyttäytymistieteellinen tiedekunta
Tieteellisten julkaisusarjojen ja aikakauslehtien toimituskuntien jäsenyydet:
2004–2006, toimituskunnan jäsen: Elore, Suomen Kansantietouden Tutkijain seura
2004–2006, toimituskunnan jäsen: J@rgonia, Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos
Tieteellisten aikakauslehtien ja käsikirjoitusten arviointitehtävät:
Acta Ethnographica Hungarica, Elore, Ethnologia Fennica, Historiallinen Aikakauskirja, Kulttuurintutkimus, Kuluttajatutkimus.nyt, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Tutkimustyön tieteellinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus
Kokonaisjulkaisumäärä: 9 refereeartikkelia, 8 vertaisarvioimatonta tieteellistä kirjoitusta, 4 tieteellistä monografiaa, 2 toimitettua tieteellistä artikkelikokoelmaa, 3 ammatillista monografiaa, useita populaarikirjoituksia sanoma- ja aikakauslehdissä sekä blogeissa.
Tieteellisten tai omaan tieteenalaan liittyvien yhdistysten jäsenyydet:
2000 – jäsen: Ethnos ry
2000 – jäsen: Suomen Kansantietouden Tutkijoiden Seura
2002 – jäsen: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
2006 – jäsen: Suomen Tieokirjailijat
2012 – jäsen: SIEF, International Society for Ethnology and Folklore
2013 – jäsen: Talonpoikaiskulttuurisäätiö
2014 – jäsen: Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys
Ansiot tiedeviestinnässä ja asiantuntijana esiintyminen mediassa, viimeisimmät radio-ohjelmat ja -uutiset ja esitelmät (viimeiset 5 v.)
10.10.2024, esitelmä: Kuusan Martat, Suomalaisesta leipäperinteestä – "Ei niin hyvää vuotta tule, jottei leipä kelpaa."
10.10.2024, ruokakurssi: Kuusan Martat, Ruokaa leivästä, vähennetään hävikkiä.
12.06.2024 Vaasan sähkö, Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania.
12.5.2024 Maaseudun tulevaisuus, Ruokaperinteen tutkijan toivomus suomalaisille: Ruuasta tulisi antaa hyvää palautetta sekä rakentavaa kritiikkiä.
31.3.2024 Helsingin Sanomat, Kylään ei saa mennä tyhjin käsin, sanovat tutkijat – Pahin skenaario on saapua paikalle "kananmunat taskussa".
4.3.2024, kurssi: Kuusan Martat, Cocktailpalat
11.10.2023 Luento: Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Asiakkaasta vieraaksi: Ruokaa ja muita vieraanvaraisuuden elementtejä.
22.12.2022 Apu-lehti, podcast Se Avun kysymys Miksi riisipuuro on joulupuuro, ruokakulttuurintutkija Maarit Knuuttila?
4.6. 2022 Helsingin Sanomat, Pohjoismainen ruokakulttuuri ihmetyttää maailmalla – Pitävätkö suomalaiset vieraansa nälässä?
25.5.2022 Seura-lehti, Ruokaperinteen tutkija Maari Knuutila uskoo kekseliäisyyden keittiöissä lisääntyvän: "Kriisin tullen ihminen on yllättävän joustava"
4.1.2022 Yhteishyvä, "Hyvää ruokaa saa kehua ja pahasta valittaa" - Keittokirjoja tutkinut Maarit Knuuttila toivoo enemmän puhetta ruoasta
5.11.2021 Esitelmä: Suomen kirjahistoriallinen seura. XXXIV Kirjahistoriallinen seminaari, Keittokirjojen ja reseptien haasteita ja muodonmuutoksia
6.10.2021 Esitelmä: Jyväskylän kaupunki, Keittokirjojen kulttuurihistoriaa
28.9.2021 Esitelmä: Jyväskylän seurakunta, Keittokirjojen kulttuurihistoriaa
27.8.2021 Esitelmä: Turun suurkapituli, Kokki, kartano ja kansa – suomalaisen keittiön rakennusainekset
22.7.2021 Yle 1, Kulttuuriykkönen, Rapujuhlat kruunaavat kesän - mutta kuka keksi grillin ja makkaran suomalaiseen kesäruokapöytään?
17.3. 2921, Esitelmä: Hotelli- ja Ravintolamuseo, Pavun paluu – kasvissyönnin historiaa ja uusia trendejä
21.10.2020 Jyväskylän yliopistoyhdistys, podcast, Ruoka ja kestävä kehitys
2.9.2020 Yle, Puoli seitsemän, Makkaran historia
22.6.2019 Yle uutiset, Luulitko, että grillaus on kuulunut pitkään suomalaiseen keittiöön? Tutkija: Suomalaiset ovat olleet enemmän keittäjä- kuin paistajakansaa
20.6. 2019 Yle uutiset, Vatsat täyttyvät nyt tavalla, jota aiemmat sukupolvet ihmettelisivät – Näin liha valloitti suomalaisten lautaset
Helmikuu 2019 Maaseudun tulevaisuus, Kantri, vieraanvaraisuudesta
11.3.2019 Luento: Jyväskylän yliopisto, Aina uusi arki - luovuus, trendit ja innovaatiot ruoanvalmistuksessa
31.1.2019 Helsingin Sanomat, Miksi pöydästä ei saa nousta
22.1.2019 360 journalismia.fi, Lihan kulutus on kolminkertaistunut 50-luvulta lähtien, mutta miten se näkyy lautasillamme
Yhteiskunnalliset luottamustehtävät ja ansiot
2024– Kuusan Martat, hallituksen varapuheenjohtaja
2023– Laukaan Peurunkagolf, Ladykapteeni
2017–2020 Jyväskylän palvelualan opiston johtokunnan puheenjohtaja
2015–2020 Jyväskylän palvelualan opiston johtokunnan jäsen
2013–2014 Jyväskylän palvelualan opiston johtokunnan varajäsen
2013–2014 Talonpoikaiskulttuurisäätiön hallituksen varajäsen
2003–2007 Ethnos ry:n hallituksen jäsen ja kansainvälisten asioiden sihteeri
2003–2007 Laukaan Peurunkagolf, hallituksen jäsen, naistoimikunnan puheenjohtaja ja Ladykapteeni
1988–1994 Keski-suomen keittiömestarit ry: hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja
Julkaisuluettelo
A Vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit
A1 Alkuperäisartikkeli
A.1.1. Cooking and Cookbooks in Nineteenth-Century Finland: Changes in Cooking Methods, Recipe Writing, and Food Textualization, 2016. – Journal of Finnish Studies, Volume 19 Number 1 June 2016, 55–85.
A1.2. "Siunaa Jeesus ruokamme. Aamen!" – Ruokailu ja yhteiset arkiateriat lasten uskonnollisen kotikasvatuksen paikkana 1900-luvun alkuvuosikymmenten Suomessa, 2011. – Kasvatus & Aika 4/2011.
A1.3. Äidiksi ja keittäjänaiseksi – keittämisen mallit.2001. – Elore 2/2001.
A1.4. Patchwork Quilts and Their Symbolism. 2000. – Ethnologia Scandinavica 2000
(30), 93–101.
A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa
A3.1. Omaa ruokaa isoäidin keittiöstä. 2007. Teoksessa Knuuttila, Seppo & Ulla Piela (toim.) Menneisyys on toista maata. Kalevalaseuran vuosikirja 86. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 46–61.
A3.2. Keittiönostalgiaa. 2007. Teoksessa Knuuttila Maarit, Tiina-Riitta Lappi, Helena Ruotsala & Elina Salminen (toim.) Hei muistatkos…? Helsinki: Ethnos Ry, 150–166.
A3.3. Keittämisen sukupuolittuneet perinteet. 2007. Teoksessa Olsson, Pia & Terhi Willman (toim.) Sukupuolen kohtaaminen etnologiassa. Helsinki: Ethnos Ry, 199–215.
A3.4. Keittämisen taito. 2004. Teoksessa Knuuttila, Maarit, Jyrki Pöysä & Tuija Saarinen (toim.) Suulla ja kielellä – tulkintoja ruuasta. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 40–56.
A3.5. Kansanomaisen keittämisen piirteitä suomalaisessa ruokakulttuurissa. 2001. Teoksessa Vesterinen, Ilmari & Bo Lönnqvist (toim.) Pandoran lipas. Virvatulia esineiden maailmasta. Tietolipas 179. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 102–121.
B Vertaisarvioimattomat tieteelliset kirjoitukset
B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakausilehdessä
B1.1. "Parasta kaikista kuitenkin on tämä syönti": kirjallisuudentutkimus ruokapöydän ääressä. 2008. Kirja-arvio teoksesta Siru Kainulainen & Viola Parente-Čapková (toim.) 2006. Täysi Kattaus. Ruokaa ja juomaa kirjallisuudessa. Turun yliopisto. Taiteiden tutkimuksen laitos. Sarja A. N:o 58. Turku: Turun yliopisto. – Naistutkimus – Kvinnoforskning 2/2008.
B1.2. Arkitutkimuksen voima, vaikuttavuus ja vastuu. 2006. Lectio. – Ethnos-tiedote 4/2006, 9–15.
B1.3. Esipuhe teoksessa Suulla ja kielellä – tulkintoja ruuasta. 2004. Teoksessa Knuuttila, Maarit, Jyrki Pöysä & Tuija Saarinen (toim.) Suulla ja kielellä – tulkintoja ruuasta. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 9–18.
B1.4. Fredrika Runeberg: Receptbok. 2004. Kirja-arvio. – Rig 3/2004.
B3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa
B3.1. Narrating Cuisines - Food Stories and Paratexts in Regional Cookbooks. 2013. In Proceedings of the 2013 International Conference on Chinese Food Culture. Taiwan: Foundation of Chinese Dietary Culture, 27–40.
B3.2. Kun äiti jääkaapin osti. 2013. Teoksessa Hytönen, Kirsi-Marja ja Keijo Rantanen (toim.) Onnen aika. Valoja ja varjoja 1950-luvulla. Jyväskylä: Atena Kustannus, 172–181.
B3.3. Ruokakulttuuri muuttuu, omaleimaisuus elää: saunapalvaus alueellisena erikoisuutena judinsalolaisessa ruokakulttuurissa. 2002. Teoksessa Junkala, Pekka & Jari Määttä (toim.) Paikallisuuden juuret ja versot. Jatkuvuuksia Judinsalon maalaismaisemassa. Jyväskylä: Atena Kustannus, 37–46.
B3.4. Saappaat vankasti maassa ja katse kohti huomista. 2002. Knuuttila, Maarit, Eeva Uusitalo & Sari Heikura. Teoksessa Junkala, Pekka & Jari Määttä (toim.) Paikallisuuden juuret ja versot. Jatkuvuuksia Judinsalon maalaismaisemassa. Jyväskylä: Atena Kustannus, 83–88.
C Tieteelliset kirjat (monografiat)
C1 Kustannettu tieteellinen erillisteos
C1.1. Kauha ja kynä. Keittokirjojen kulttuurihistoriaa. 2010. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 207 pp.
C1.2. Pappilan hätävara – vieraanvaraisuuden taidosta. 2006. Helsinki: Kustannus Oy Arkki, 176 pp.
C2 Toimitettu kirja, kokoomateos, konferenssijulkaisu tai lehden erikoisnumero
C2.1. Hei muistatkos…? 2007. Knuuttila Maarit, Tiina-Riitta Lappi, Helena Ruotsala & Elina Salminen (toim.) Helsinki: Ethnos Ry.
C2.2. Suulla ja kielellä – tulkintoja ruuasta. 2004. Knuuttila, Maarit, Jyrki Pöysä & Tuija Saarinen (toim.). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 278 pp.
E Suurelle yleisölle suunnatut julkaisut
E1 Yleistajuinen artikkeli, sanomalehtiartikkeli
E1.1. Satojen ruokatarinoiden maa. Kolumni. Glorian ruoka & viini, Aasia-numero 2022, 70–71.
E1.2. Suolalihasta sushiin. Kirja-arvio. – Pirta 1/2022, 25.
E1.3. Pavun paluu. Blogikirjoitus. – Suomi syö ja juo. https://suomisyojajuo.fi/2022/01/31/pavun-paluu/ Tammikuu 2022.
E1.4. Kiinalaiset rapujuhlat. – Kiina sanoin ja kuvin. 3/2021, 23.
E1.5. Ganbei, eli kannat kattoon. – Kiina sanoin ja kuvin. 1/2021, 23.
E1.6. Nuudeleita! – Kiina sanoin ja kuvin. 2/2020, 22–23.
E1.7. Lähetäänkös rotinoille. – Karjalan kunnaat. Juhlanumero: Karjalan Liitto 80-vuotta, 1/2020, 58–59.
E1.8. Jyväskylä tarvitsee ruokaterminaalin. Vapautetut 1/2019.
E1.9. Yllätyksellinen ruokakassi. Vapautetut 1/2019.
E1.10. Suosikkipiparin anatomia. 2016. – Glorian Ruoka & Viini, 67.
E1.11. Mitäs teill keitetää? Karjalainen keittiö kansien välissä. 2015. – Karjala ja karjalaisuus. Karjalan liiton juhlajulkaisu 2015, s.64–67.
E1.12. Mitä? Onko ruotsalaisillakin muikkuja. 5.9.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.
E1.13. Ruoallisia tuliaisia. 23.5.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.
E1.14. Peruna on kaunis. 21.3.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.
E1.15. Kellarikulttuuria. 18.2.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.
E1.16. Onko mustikkasopassa voimaa? 10.1.2014. Blogikirjoitus, Domus Baltica.
E1.17. Alueelliset mahdollisuudet esillä maakunnan keittokirjoissa. 2014. – Keskisuomalainen 21.1. s.4.
E1.18. Sukukeittokirjat ja reseptikokoelmat. 2010. – Sukuset. Lahden seudun sukututkijat ry:n jäsenlehti n:o 2/2010.
E1.19. Milloin puhtaudesta tuli puolet ruuasta? 2007. – Finfood 2/2007.
E1.20. Miehiä soppakauhan varressa. Huippukokkeja, gurmandeja, ruokaprofessoreita. 2007. – Hiidenkivi 6/2007, 6–9.
E1.21. Summanmutikassa ja mieltä myöten – keittämisen taidon kehollisuus. 2007. – Pirta. Kalevalaisten naisten liiton jäsenlehti 2/2007, s. 28–31.
E1.22. Ruokaperinnettä tallentamaan. 2004. – Sukuset -lehti, Lahden seudun sukututkijat ry:n jäsenlehti n:o 1/2004, 16–19.
E1.23. Keittämisen taitamisesta. 2002. Epilogi teoksessa Lähteenmäki, Ville & Laura Lähteenmäki (toim.) Sitä Suolaisempi Soppa. Kömmähdyksiä keittiössä. Jyväskylä: Atena Kustannus, 80–86.
E1.24. Keittämistarinoita. 1999 – Pirta. Kalevalaisten naisten liiton jäsenlehti 2/1999, 28–31.
E2 Yleistajuinen monografia
E2.1. Pappilan puutarhassa. Kasveja ja kulttuurihistoriaa. 2007. Koskimies, Tiina & Maarit Knuuttila. Helsinki: Kustannus Oy Arkki. 208 pp.
F Ammatilliset julkaisut
F1.1. Satunnaisia kohtaamisia kerta-avussa – etnografinen tutkimus vapaaehtoistyön arjesta. 2020. Jyväskylän kaupunki: Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut Vapari, 45 pp.
(https://www.jyvaskyla.fi/sites/default/files/atoms/files/31364172_satunnaisia_kohtaamisia_vapari_a4.pdf)
FI.2. Päämajakaupungin tarina-ateriat, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei; Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä, EU-hanke, 17.10.–30.11.2016, yhdessä historioitsija Pia Puntasen kanssa
(https://sodanjarauhankeskus.fi/tarina-ateriat/)
FI.3. Dostojevskin anoppi ja savustettu hanhi. Hyödynnä Mikkelin seudun kulttuuriperintöä. 2012. Mikkeli: Mikkelin seudun kulttuuriperintöhanke, julkaisu 2, yhdessä FM Jutta Julkusen kanssa, 75 pp.
F1.4. Saimaan alueen ruokakulttuuria ja ruoallista historiaa. 2012. Mikkeli: Ruralia-insituutti, 33 pp.
F1.5. Säädyllistä vieraanvaraisuutta. Ruokakulttuuria 1700- ja 1800-luvun suomalaisissa kartanoissa. 2013. Teoksessa Julkunen, Jutta ja Maarit Knuuttila. 2012. Dostojevskin anoppi ja savustettu hanhi. Hyödynnä Mikkelin seudun kulttuuriperintöä. 2012. Mikkeli: Mikkelin seudun kulttuuriperintöhanke, julkaisu 2, s. 34–61.
F1.6. Ruoka- ja kartanokulttuurin lähteitä. 2012. Teoksessa Julkunen, Jutta ja Maarit Knuuttila. 2013. Dostojevskin anoppi ja savustettu hanhi. Hyödynnä Mikkelin seudun kulttuuriperintöä. 2012. Mikkeli: Mikkelin seudun kulttuuriperintöhanke, julkaisu 2, s. 62–75.
G Opinnäytetyöt
G1 Pro gradu
G1.1. Keittämistarinoita. 1999. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Etnologian laitoksen toimitteita 37, 146 pp.
G3 Monografiaväitöskirja
G3.1. Kansanomainen keittämisen taito. 2006. Kansatieteellinen Arkisto 50. Helsinki: Suomen Muinaismuistoyhdistys, 340 pp.
I Audiovisuaaliset aineistot ja tieto- ja viestintätekniset ohjelmat
1.1. Ammattilaisten kulttuurihistoriallinen satokausikalenteri. E-aineisto, Lähiruoka arkipäivän valinnaksi -projekti, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli.
1.2. Perinne: menneisyyttä vai nykyaikaa. Ruokakulttuuri globaalin ja lokaalin leikkauspisteessä. 2003. Rural Studies, elektroninen julkaisu, oppimateriaali.
1.3. Kiinalaista ruokakulttuuria käsittelevää aineistoa ja artikkeleita verkkokurssiin "Kiinan historia, kulttuuri ja yhteiskunta". 2013. (Mari Vares ja Heikki Liuska, Oriveden opisto). https://paokhanke.ning.com/page/verkkokurssi-kiinan-historia-kulttuuri-ja-yhteiskunta.